Med bakgrunn i denne erfaringen har forskere fra Høgskolen på Vestlandet i samarbeid med Balanselaboratoriet på Haukeland Universitetssykehus nylig gjennomført et doktorgradsprosjekt med flere studier om muskelskjelettsmerter blant pasienter med langvarig svimmelhet, dvs. 3 måneder eller mer. Konklusjonen er at svimmelhet henger tett sammen med muskelskjelettsmerter, og at smerter kan bidra til å opprettholde eller forverre svimmelheten.
Nakke-, skulder og ryggsmerter er det som rapporteres oftest, men det viser seg imidlertid at det ikke har så stor betydning hvor man har vondt, men hvor mange kroppsområder man har vondt i. Jo flere områder i kroppen med smerter, desto sterkere var svimmelhetssymptomene og begrensning i daglige funksjoner blant pasientene som deltok i studien. Høyere antall smerteområder i kroppen indikerte også større grad av svimmelhetsplager ett år senere, noe som tyder på at smerter er en medvirkende faktor for vedvarende svimmelhet.
Vestibulær diagnose, enten episodisk eller konstant, ser ikke ut til å spille noen rolle i denne sammenhengen. Kjønn spiller derimot en rolle i form av at kvinner har mer utbredt smerte enn menn og mer intens svimmelhet. Vi vet dog lite om årsaken til dette, om det skyldes hormoner, gener, eller har en sosiokulturell forklaring.
En teori om årsaken til sammenhengen mellom smerter og svimmelhet er det anspente bevegelsesmønsteret for å unngå å trigge svimmelheten. Det kan også være en overfølsomhet i nervesystemet, som vi blant annet ser ved langvarige ryggsmerter. Uavhengig av årsaksforklaring, er budskapet at det er viktig å være oppmerksom på muskelskjelettsmerter hos personer med langvarig svimmelhet, da smerter og svimmelhet potensielt kan påvirke hverandre gjensidig. Denne kunnskapen kan bidra til å identifisere pasienter som er i fare for å utvikle langvarige plager på et tidligere tidspunkt, eller bryte sirkelen som opprettholder plagene. Muskelskjelettsmerter bør derfor rutinemessig undersøkes og behandles hos personer med svimmelhet.
En naturlig respons på både smerter og svimmelhet er å unngå å utføre de aktivitetene som forverrer plagene. Det kan oppleves fornuftig og riktig der og da, men på lang sikt kan det virke mot sin hensikt. For kroppen sier vi «motion is lotion», bevegelse er som balsam for kroppen. Dette gjelder både for kroppens muskelskjelettsystem, og for vestibulærapparatets mulighet for å kalibrere seg mot normal funksjon. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvor mye eller hvilken bevegelse som er riktig for den enkelte, det er individuelt. Ta gjerne kontakt med en fysioterapeut eller annen behandler som kan veilede mot riktig intensitet og progresjon.
Kilde: https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-023-06279-z og https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pri.1941
Tekst og figur: Unni Moen