Barrierer i samfunnet for personer med vestibulære sykdommer 

Universell utforming har lenge vært et sentralt mål i arbeidet for å skape et mer inkluderende samfunn. Dette arbeidet har imidlertid som oftest fokusert på tilrettelegging for personer med bevegelses-, syns- og hørselshemminger. Mens disse gruppene har sett betydelige forbedringer i tilgjengelighet, har personer med vestibulære sykdommer i stor grad blitt oversett. Dette skyldes en grunnleggende mangel på kunnskap om hva disse sykdommene innebærer, og hvilke utfordringer de medfører i hverdagen. 

404-feil (Foto: FFO)

Vestibulære sykdommer påvirker balansen og kan utløse svimmelhet, desorientering, og kvalme ved eksponering for visse typer visuelle og fysiske stimuli. Disse utfordringene stiller helt andre krav til universell utforming enn det som hittil har vært standard praksis. Eksempelvis vil en bred rampe eller en trapp med tydelig merking være nyttige tiltak for en person med bevegelseshemming, men for en person med vestibulære sykdommer kan de samme løsningene være utilstrekkelige, eller til og med utløse symptomer. 

Dette problemkomplekset illustreres godt ved konkrete eksempler fra både helsevesenet og kulturarenaer: 

  • På Haukeland sykehus har et nybygg en vindeltrapp med staver som går langs gelenderet. Denne konstruksjonen, som for mange fremstår som estetisk tiltalende, utløser svimmelhet hos pasienter med vestibulære sykdommer. Disse pasientene opplever at slike visuelle elementer forstyrrer balansen og gjør det utfordrende å navigere i bygget. 
  • Ved Unicare Røros Rehabiliteringssenter finnes det spiler i veggene som skaper lignende problemer. Pasienter kan oppleve å miste balansen eller bli desorientert bare ved å entre et rom der disse spilene er en del av innredningen. 
  • På konserter kan blinkende lys være en utløsende faktor for migrene og svimmelhet hos personer med vestibulære sykdommer. Manglende varsling om slike lyssettinger fører til at denne gruppen ikke kan delta på lik linje med andre i kulturelle arrangementer. 

Disse eksemplene viser tydelig at de som planlegger bygninger, utforminger og arrangementer ofte ikke er klar over de spesielle behovene som personer med vestibulære sykdommer har. Det er et pressende behov for økt bevissthet og kunnskap på dette området, både innen arkitektur, byplanlegging og blant arrangører av offentlige begivenheter. 

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) har derfor lansert kampanjen “404 – Universell utforming not found”. Under Balanseuka setter vi fokus på barrierer personer med vestibulære sykdommer møter. Gjennom økt synlighet og bevissthet håper vi å kunne påvirke både politikere, planleggere, arkitekter og helsepersonell til å ta hensyn til de spesifikke behovene som personer med vestibulære sykdommer har. 

For at universell utforming virkelig skal være universell, må den omfatte alle – også de med vestibulære utfordringer. Kampanjen 404 er et skritt på veien mot et mer inkluderende samfunn, der barrierer fjernes og alle kan delta på lik linje. 

Kan du se hva som kunne blitt gjort for å gjøre bildene under bedre tilpasset for personer med vestibulære sykdommer?

Foto: Anita Hammervik